Oppdatert informasjon relatert til Covid-19 Les mer

Håndtere følelsene dine om kroppen din etter en stomioperasjon

Etter en stomioperasjon kan følelsene dine være intense, noe som er helt naturlig. Utforsk omfanget av følelser du kan oppleve, og få tips som hjelper deg å takle dem.

man-observing-stoma-pouch-on-his-abdomen-thinking-about-body-image-concerns-with-a-stoma

Lær hvordan du takler følelsene dine etter en stomioperasjon.

Følelsene dine etter en stomioperasjon kan være veldig intense. Det er delvis fordi endringene i kroppen din er plutselige og betydningsfulle. Det kan være tøft å komme seg gjennom de første ukene og månedene etter operasjonen. Da er det godt å vite at det er mulig å takle disse endringene.

Følelsesmessige faser under restitusjon

Etter operasjonen kan du sørge over hvordan kroppen din pleide å være. Etter hvert som du begynner å akseptere hvordan tingene er nå, kan du går gjennom flere faser (se illustrasjon nedenfor). Disse «sorgfasene» kan komme i hvilken som helst rekkefølge, bevege seg frem og tilbake i bølger, og gradvis bevege seg nærmere tilpasning og aksept. Å kjenne til disse fasene kan hjelpe deg med å forstå følelsene dine, og å kjenne igjen disse bølgene av følelser når du plutselig har en dårlig dag etter en periode der du har hatt det bra.

Dansac-Emotional-Stages-During-Recovery

Å føle en følelse av tap etter en stomioperasjon

Sorgfølelser kan komme fra en intens følelse av tap. Dette tapet gjelder ikke bare kroppsfunksjonen – kontroll av avføring – men kan potensielt handle om personen du pleide å være og livet du pleide å leve. Det er andre aspekter også, som å miste selvtilliten, og å miste muligheten til å gjøre noen av de tingene du gjorde før stomioperasjonen.

Som andre tap du kan ha opplevd i livet ditt, kan du imidlertid overvinne dette – ett skritt av gangen, med støtte underveis.

Håndtere sinne etter en stomioperasjon

Mange mennesker blir sinte etter en stomioperasjon. Noen spør «hvorfor meg?». Dette er en naturlig del av sorgprosessen. Å jobbe seg gjennom sinne, kan gi deg styrke og hjelpe deg med å innse at du kan overvinne utfordringen.

Sinne kan imidlertid bli en veldig negativ følelse. Et ulmende sinne kan ta energi, eller verre, føre til aggresjon rettet mot de som bryr seg om deg. Sinne rettet mot de nærmeste kan skade viktige forhold, så det er viktig å håndtere denne fasen.

Her er noen tips som kan hjelpe:

  • Snakk deg gjennom «sinneutløsere» med noen som kjenner deg godt
  • Opptre konstruktivt. Finn måter å få utløp for sinnet på – gjennom fysisk trening, dype pust eller avslapningsøvelser.
  • Prøv å ikke rette sinnet mot partneren din hvis du er i et forhold


Håndtere bekymring, frykt og angst

Det kan være du også må takle en rekke intense følelser om fremtiden. Du kan bekymre deg for at sykdommen din skal komme tilbake, om du vil venne deg til å bruke et posesystem, hvordan forholdet ditt og det sosiale livet ditt kan bli påvirket, og mange andre usikkerheter. Disse bekymringene kan utløse stress og kan føre til at du trekker deg tilbake fra de akkurat de som er mest glad i deg – partner, familie og venner.

Her er noen tips som kan hjelpe:

  • Snakk med partneren din, et nært familiemedlem eller en venn om frykten og angsten. Det å dele bekymringene, kan bidra til å redusere stresset. De kan også komme med forslag til løsninger.
  • Gjør en avtale med stomisykepleieren din eller helseteamet ditt for å diskutere eventuelle medisinske bekymringer. Det å få en ekspertuttalelse, kan bidra til å lette ubegrunnede bekymringer.
  • Snakk med stomisykepleieren din om eventuelle stomiprodukter eller bekymringer om stomipleie. De kan tilby løsninger eller beroligelser.

Hvis angsten din er konstant eller ikke forbedrer seg over tid, kan du be stomisykepleieren eller helsepersonellet om hjelp. De kan anbefale rådgivere, psykologer eller medisiner for å hjelpe deg med å komme deg videre.

Det siste ordet

Husk at alle de intense følelsene du går gjennom etter en stomioperasjon, er en normal og passende respons på hva som har skjedd. Det er alltid bedre å snakke åpent om disse følelsene og finne den hjelpen du trenger, slik at du kan begynne å se på fremtiden din med håp og optimisme.