Hvordan Matilda fikk livet sitt tilbake

Matilda (27) har levd med stomi siden hun var tenåring. Det forandret livet hennes fullstendig og ga henne et helt nytt og positivt syn på fremtiden. Idag jobber hun som markedssjef innen motebransjen.

Les mer om hvordan Matildas stomi hjalp henne tilbake til livet.

Jeg bor i Sverige, og min store lidenskap er å reise. Jeg elsker å ha friheten til å reise, og til å utforske og fordype meg i andre kulturer. Da jeg hadde ulcerøs kolitt følte jeg meg uvel hele tiden, og det føltes som om verden ble mindre og mindre. Å få en stomi har vært min min billett ut av den situasjonen. Jeg har vært på Fiji, bodd i store byer som New York og Singapore, og besøkt avsidesliggende strender og steder. Dette ville ikke vært mulig uten stomien min.

Økt bevissthet om livet med stomi

Jeg lengter tilbake til New York - storbyen, hustakene, de fine gå-turene rundt i byen og menneskene. Jeg elsker pulsen og tempoet i bylivet. Jeg kan også ta fantastiske bilder der! Da jeg var der forrige gang var jeg ikke så fokusert på sosiale medier, men nå sist gang kunne jeg få noen flotte bilder som viste frem stomien min – og som jeg kunne dele i sosiale medier. Jeg brenner virkelig for å øke bevisstheten om hvordan det er å leve med stomi og sørge for at folk vet hvor godt livet kan være. Å gjøre det gjennom sosiale medier, spesielt på Instagram (der jeg er @matildaahdrian), startet som en hobby og har nå blitt en stor del av livet mitt.

Nå kan jeg dele hverdagen og reisene mine, skape engasjement og få kontakt med tusenvis av følgere. Jeg legger ut bilder og videoer hvor jeg poserer for moro skyld eller viser hvor enkelt det er å pleie og leve med stomien min - selv i bikini! Jeg begynte å blogge før jeg hadde ileostomi-operasjonen i 2011, bare for å fylle dagene mine og holde en dagbok for meg selv, men nå handler det om Instagram. Tilbakemeldingene jeg får fra folk er fantastiske og motiverer meg til å fortsette.

Følgere over hele verden

Mine følgere er for det meste jenter, men de meldingene jeg får direkte (PMer) er fra både jenter og gutter - omtrent en 60/40 splitt. De spør om alt mulig, til og med om hva de kan ha på seg på skoleballet! Mange eldre kontakter meg også for å snakke om barna sine. Familier deler historiene og videoene mine, som de sier bidrar til å øke kunnskapen deres og forsikre dem om at alt kommer til å gå bra – noe som får meg til å føle meg bra.

Følgerne mine er er mer internasjonale nå som jeg poster på engelsk. Sosiale medier har gitt meg en stemme og gjør det mulig for andre å få kontakt med meg; det er ikke bare en-veis-kommunikasjon. Ofte ønsker folk å dele sine historier eller frykt, da det kan være ensomt når andre ikke forstår hva du går gjennom. Ingen kan beskrive hvordan det føles å ha en stomi. Det er noe du må oppleve selv, så det er utrolig verdifullt å snakke med noen i samme situasjon. For meg er akkurat det fordelen med sosiale medier - du kan finne inspirasjon, oppmuntring og noe å holde fast på. Mennesker kan kjempe en usynlig kamp og du kan ikke alltid se at noen er syke, så det er viktig å snakke om det.

Jeg husker tydelig hvordan det var å føle seg så syk hele tiden. Jeg hadde ulcerøs kolitt fra jeg var 14 år, og det var utfordrende å finne medisiner som ikke hadde bivirkninger (ansiktet mitt svulmet opp en periode, noe som var det verste som kunne skje for en tenåring!). Det var også forferdelig å hele tiden føle seg feberaktig og ikke være i stand til å spise eller sove godt. Jeg er 27 år nå, men da jeg fikk diagnosen var det ingen som ønsket å snakke om verken sykdommen eller operasjonen. Jeg hatet å føle meg usynlig. Det er derfor jeg jobber sammen med Dansac nå, og bruker sosiale medier for å øke bevisstheten om livet med stomi. Jeg lever et helt normalt liv – og har tilfeldigvis stomi. Så jeg er glad hvis min åpenhet kan bidra til å hjelpe andre.

Føler meg komfortabel i min egen kropp

Det er viktig å ta vare på huden rundt stomien, slik at den holder seg naturlig sunn. I begynnelsen var min peristomale hud irritert, og jeg var også redd for at stomiposen min ikke ville sitte godt nok på. Så det er derfor jeg synes vi skal være åpne og ærlige, og fortsette å snakke om problemer som folk med stomi kan støte på. Hvis vi «flagger» mulige problemer for nye brukere, vil de vite at de ikke trenger å godta dem, og at de kan be om og finne løsninger.

Kvaliteten på stomiprodukter i dag sammenlignet med det jeg brukte for 10 år siden er som natt og dag. Produsenter har forbedret posene sine betydelig, noe som gjør livet med stomi så mye bedre. Jeg bruker Dansac-produkter og de fungerer veldig bra for meg. Jeg kan ta lange dusjer, svømme, reise og dra på backpacking - og stomiposen min gjør bare jobben sin.

Å kunne håndtere stomien din og sørge for at huden holder seg sunn, gir deg en følelse av kontroll og gir deg mulighet til å leve ditt beste liv. Når man føler seg vel og er komfortabel i egen kropp, kan man virkelig «leve» og ha det moro.

Kropp og sjel - å leve et fullverdig liv med stomi

Jeg har alltid trodd at stomi var siste utvei, plan B. Men en dag på sykehuset ble feberen min så høy at legene måtte stoppe medisineringen min og jeg ble operert dagen etter. Det hele var ganske dramatisk, så jeg hadde ikke mye tid til å tenke over det. Men det slo meg at dette var min sjanse til å få livet mitt tilbake. Jeg ville ikke ha stomi, men det var min eneste løsning og det endte opp med å gjøre livet mitt helt normalt igjen.

Etter operasjonen husker jeg at jeg var desperat etter å dra på skoletur, men jeg var fortsatt litt for svak, så vennene mine tok meg med i rullestol. Det var da jeg innså at stomien ikke ville hindre meg i å si ja til ting. Jeg trengte bare å gjøre noen små justeringer og så kunne jeg gjøre hva jeg ville - og det gjør jeg fortsatt.

Jeg håper at de som er engstelige for å ha stomi kan endre tankesettet sitt. Det er ikke det verste som kan skje, for meg var det faktisk det beste. Friheten den gir deg er fantastisk. For meg betyr det å nyte studiene mine, reise verden rundt, bo på tre kontinenter, ha en jobb som jeg elsker, og ha kontakt med tusenvis av mennesker over hele verden gjennom sosiale medier.


De som stiller opp med testimonials har fått kompensasjon fra Hollister Incorporated. Uttalelsene og meningene som presenteres, gjelder for personene som er avbildet. Disse uttalelsene representerer deres erfaring, men de eksakte resultatene og erfaringene vil være unike og individuelle for hver person.