Vurdere stomi og problemer med huden rundt stomien

I en ideell verden ville alle stomier hatt perfekt form, vært på en flat mage uten rynker eller folder og være enkel å skifte pose på med en god forsegling for å unngå lekkasje. Virkeligheten er at alle stomier og de som lever med stomi, er ulike. Ved å økt forståelsen av stomiproblemer kan du gi stomipasientene best mulig støtte og lytte med empati.

I artikkelen som følger har vi laget en liste over flere ulike stomiproblemer, alle med en definisjon og et referansebilde. Denne informasjonen er hentet fra Praktisk veiledning til stomier og hudkomplikasjoner med huden rundt stomien. Et hefte som er utformet for å støtte klinikere i deres pleie av pasientenes stomi, hud og sjel. Dette dokumentet ble utviklet gjennom verdifulle bidrag fra sykepleiere over hele verden som er eksperter på stomi.

Vi håper at du finner den følgende informasjonen nyttig for å støtte dine kontinuerlige opplæringskrav, nå som opplæring ansikt-til-ansikt er begrenset.

Utjevnet stomi
Som navnet tilsier, stikker ikke en utjevnet stomi ut, og er på samme nivå som huden rundt stomien. En utjevnet stomi kan være et resultat av kirurgens teknikk, eller det kan oppstå over tid med abdominale endringer, slik som vektøkning.

Håndtering og intervensjon:
Selv om de fleste utjevnede stomier ikke forårsaker problemer, kan det hende at en myk eller grunn, konveks barriere må brukes for å hindre at det som kommer ut av stomien, ikke havner under hudbarrieren og forårsaker hudirritasjon.

Pancaking kan oppstå i enkelte tilfeller med en utjevnet stomi. Dette er når avføring samler seg rundt stomien og fester seg øverst på posen. Det kan være nyttig å bruke en smørende deodorant, slik at avføringen kommer inn i posen.

Tilbaketrukket stomi
En tilbaketrukket stomi er når den vanlige stomiutposningen forsvinner under hudnivået. Det kan også kalles innfelt stomi. Dette kan føre til at det som kommer ut av stomien, havner under hudbarrieren, noe som kan føre til ubehag eller sårhet på huden rundt stomien.

Håndtering og intervensjon:
Målet er å heve stomien til over hudnivå. Stomiforseglinger eller stomipasta kan bidra til å skape en god forsegling rundt stomien. Bruk av en konveks barriere, med eller uten et stomibelte, kan bidra til at stomien kommer opp til eller over hudnivå.

Stomiprolaps
Stomiprolaps er at tarmen stikker ut gjennom stomien og det ser ut som om pasientens stomi stikker lenger ut enn normalt. Det er flere årsaker til stomiprolaps, slik som strekking av magemuskler, vedvarende hoste eller graviditet. Det er ganske vanlig at en stomi får prolaps på et eller annet tidspunkt i en stomipasients liv, men det kan føre til vanskeligheter med å feste posen.

Håndtering og intervensjon:
En stomiprolaps er ikke nødvendigvis en medisinsk akuttsituasjon hvis ikke pasienten har definitive bivirkninger, slik som endring i stomifarge eller alvorlige smerter på stomistedet. Det er anbefalt at en stomispesialist eller lege vurderer en pasient med stomiprolaps.

Det beste er å feste posen når prolapsen er redusert, ved at pasienten ligger flatt og legger lett trykk over stomien.

For å få plass til den opphovnede stomien kan du vurdere å klippe hudbarrieren større enn stomiens størrelse. Eksponert omkringliggende hud kan beskyttes ved å bruke en hudbeskyttende serviett eller barriereforsegling.

Brokk
Et parastomalt brokk oppstår når en unormal utposning av tarmen går gjennom et svekket område i bukveggen. Området rundt stomien vil se ut som om det er hovent eller utposet. Omtrent 5–10 % av mennesker med kolostomi får parastomalt brokk og omtrent 3–10 % av ileostomipasienter.

Størrelsen på hevelsen avhenger av størrelsen på det svekkede området i bukveggen og hvor mye av tarmen som stikker ut gjennom dette området. Andre faktorer er alder, vekt, røyking, belastende aktivitet og kirurgi.

Håndtering og intervensjon:
Konservativ håndtering og ingen kirurgisk intervensjon er den anbefalte behandlingen for asymptomatiske pasienter. Det anbefales å bruke et fleksibelt posesystem for å få plass til den endrede stomistørrelsen og kroppskonturen.

Bruken av støtteplagg kan hjelpe området med brokk. Pasienten vil også dra fordeler av et regelmessig kosthold og væsker som bidrar til å mykne avføringen og forhindre forstoppelse.

Stenose
Ordet stenose kommer fra gresk og betyr smal. Av den grunn kan pasienter som har stenose, forvente at stomien blir smal, trang og innsnevret. Som andre stomityper, kan stenose forårsakes av faktorer som kirurgisk teknikk, inflammasjon, limtype med mer. Pasienter kan legge merke til en reduksjon i outputen og symptomer som inkluderer magesmerter, båndlignende avføring, forstoppelse eller økt tarmgass.

Håndtering og intervensjon:
Stenose er ikke nødvendigvis en medisinsk akuttsituasjon. En akuttsituasjon vil oppstå hvis stomien ikke fungerer, pasienten opplever smerter eller kaster opp. Håndtering av mild stenose kan inkludere kosthold med lite fiber, avføringsmidler og væsker. I noen tilfeller kan det være nødvendig å utvide stomien eller korrigere den kirurgisk. Du eller en annen lege bør vurdere pasienten om det er grunn til bekymring.

Granulomer
Granulomer er røde klumper/lesjoner som kan oppstå på overflaten av en stomi der tarmen møter huden. Disse lesjonene kan forårsake betydelig ubehag hos pasienten, og kan i visse tilfeller føre til blødning eller at posen ikke fester seg ordentlig. I noen tilfeller kan granulomer oppstå der det er friksjon fra utstyr, belter eller klær.

Håndtering og intervensjon:
Granulomene kan være smertefulle, blø lett og føre til at posen lekker. I noen tilfeller kan et mykt og fleksibelt posesystem være egnet. Sørg for å redusere områder der det kan være ekstra friksjon fra posesystemet. Helsepersonell bør vurdere en pasient som har smerter eller ubehag grunnet granulomer.

Vil du lære mer om hvordan du kan håndtere ulike problemer med stomi? Gå til Praktisk veiledning for stomiproblemer, der du vil finne intervensjonsteknikker for andre tilstander som:

  • Stomiseparasjon
  • Follikulitt
  • Nekrose
  • Laserasjon
  • Ødem
  • Soppinfeksjon


Du kan også finne mange nyttige stomirelaterte ressurser under delen Profesjonell pleie på nettsiden vår. Sammen kan vi hjelpe pasientene til å føle seg selvsikre, beroliget og klare for fremtiden.