5 måter å forhindre stomilekkasjer på

De fleste som lever med stomi, opplever lekkasjer av og til, og det er ingen grunn til panikk.

Å ta seg tid til å forstå hvorfor lekkasjen oppstod er et stort trinn mot å forhindre at det blir et vedvarende problem. Som alt annet som hindrer deg i å føle deg selvsikker, er det best å ta tak i det med en gang. Det er spesielt viktig akkurat nå, da det kan hende du er isolert fra det vanlige støttenettverket ditt.

Denne artikkelen går gjennom noen av de mest sannsynlige årsakene til lekkasjer, i tillegg til å gå gjennom praktiske måter du kan håndtere de på, og minimere sannsynligheten for at det skal skje igjen.

1. Pass på huden rundt stomien
Ifølge en rapport1 vil rundt 75 % av de som lever med stomi få et problem med huden rundt stomien. En annen studie2 viser at rundt 63 % av de som får et problem med huden rundt stomien, ikke snakker med en sykepleier eller helsepersonell om problemet.

Ikke vær en del av "den stille majoriteten." Hvis stomiutstyret ikke passer ordentlig, kan det føre til lekkasje og komplikasjoner med huden rundt stomien (PSC).

Det er også viktig å få med seg at forskning viser at selv milde hudkomplikasjoner kan ha en negativ innvirkning på følelsen av generell velvære. Dette kan også påvirke muligheten til å nyte livet, og gjøre det mer sannsynlig at du isolerer deg og unngår aktiviteter.

Det er også en ond sirkel. lekkasjer forårsaker komplikasjoner med huden rundt stomien, og fører til at du bekymrer deg mer for neste lekkasje.

Nøkkelen til å minimere hudproblemer er å kontrollere huden regelmessig, og ta tak ved første tegn på noe uregelmessig, slik som kløe, rødhet, nedbrutt eller fuktig hud. Hvis du er i tvil, må du alltid prate med en stomisykepleier eller helsepersonell.

2. Få en rutine for pleie av stomien
Det er stor enighet blant helsepersonell om at de som lever med stomi kan implementere tiltak som forebygger problemer som fører til lekkasje. Vær klar over at dette kun er en generell veiledning og ikke bør erstatte anbefalinger som har blitt gitt av helsepersonell:

  • Tøm posen regelmessig, gjerne når den er 1/3 full. Det er mer sannsynlig at en overfylt eller tung pose forårsaker lekkasje.
  • Vær tålmodig og varsom når du fjerner hudbarrieren. Jobb sakte og dra gradvis barrieren bort fra huden. Start øverst, og jobb deg nedover mens du forsiktig legger trykk på huden rundt.
  • Vurder huden ved hvert poseskifte for å sikre at den er like frisk som huden på den andre siden av magen. Skyll huden rundt stomien med vann, og la den tørke helt før du setter på nytt stomiutstyr.
  • Unngå rengjøringsprodukter som inneholder oljer eller kremer. De kan redusere limets virkeevne. Gjør "det enkle er ofte det beste" til ditt mantra: det holder med varmt vann for å rengjøre huden rundt stomien.
  • Det anbefales ikke å bruke våtservietter, desinfeksjonsmidler eller antiseptiske midler, da de kan forårsake irritasjoner.
  • Sett på hudbarrieren og hold den på plass i et par sekunder. Ved å gjøre dette kan barrieren tilpasse seg magens konturer. Dette kan bidra til å skape en god forsegling.
  • Hvis huden rundt stomien er våt og væskende, kan du bruke stomipudder (aldri talkumpudder) for å absorbere fuktigheten. Hvis det forårsaker ubehag, ta kontakt med helsepersonell.
  • Ta opp lekkasjer raskt med helsepersonell. Lekkasjer fører til at du må bytte barrieren oftere, noe som kan føre til at huden får rifter, og forårsaker ytterligere skade på huden.


3. Pass på at hudbarrieren passer godt rundt stomien

Husk at det som kommer ut av stomien, er etsende. Konstant kontakt med huden kan føre til skade. Det er grunnen til at barrierer som passer godt, er essensielt for å beskytte huden rundt stomien. Det sikrer at alt som kommer ut, tømmes i posen, og ingenting sniker seg under hudbarrieren.

NovaLife TRE-barrieren er en produktinnovasjon designet for å sikre at barrieren forsegles ordentlig, samtidig som huden får fred. NovaLife TRE-barrieren har blitt utformet for å beskytte huden på tre måter:

  • Feste: Designet for sikker, fleksibel forsegling slik at huden beskyttes fra det som kommer ut av stomien, samtidig som den er enkel å fjerne og skånsom mot huden.
  • Absorpsjon: Designet for å absorbere overflødig fuktighet for å opprettholde hudens naturlige balanse.
  • Bufring av pH-balanse: Designet for å beskytte huden mot det som kommer ut av stomien, ved å opprettholde hudens naturlige pH-nivå.


4. Sikre at stomiposen din er sikker under fysisk aktivitet eller intimitet.

Å ha stomi bør ikke forhindre at du trener eller er fysisk aktiv. Snakk med legen eller en stomisykepleier om kontaktsport eller veldig tunge løft. Bortsett fra det bør det være mulig å drive med samme type fysisk aktivitet som før operasjonen.

Å gjennomgå en livsendrende sykdom eller skade kan skape en betydelig ubalanse i din "normale" verden. Hvem du er, hva som er viktig for deg og hva du forventer fra livet er svært personlige ting. Hvor mye du uttrykker seksualitet, feirer og nyter dens plass i livet ditt er forskjellig fra person til person. Av den grunn er det ingenting som er "normalt" når det kommer til sex. Finn ut mer om temaet intimitet her.

At du har et sikkert posesystem og unngår lekkasjer er veldig viktig ved fysisk aktivitet eller intimitet. Det kan innebære at du må ta noen nødvendige forhåndsregler, slik som:

  • Støtte opp posesystemet med et støtteplagg.
  • Prøve ut forskjellige typer sportsklær, slik som løpetights eller Lycra® shorts for å se hva som fungerer best for deg.
  • Tømme posen før du begynner på aktiviteten eller er intim.


5. Finn blandingen av produkter som er riktig for deg

Som alle mennesker som lever med stomi, er du unik.

Ulike løsninger fungerer for ulike mennesker når det kommer til å holde huden rundt stomien frisk og minimere lekkasje. Av den grunn bør du holde øynene åpne for de nyeste produktene, og alltid føle at du kan snakke med helsepersonell om alternativene som er tilgjengelige for deg.

Det viktigste er, selv under en verdensomspennende pandemi, at du får hjelp med en gang det ser ut som om det er et problem. Gå gjerne til produktsiden for å finne ut hvilke løsninger som er tilgjengelige for deg.

 

 

  1. Richbourgh L, Thorpe JM, Rapp CG. Difficulties experienced by the ostomate after hospital discharge. J Wound Ostomy Continence Nurs. 2007; 34(1):70-79
  2. Consumer Survey of Pruiritus, 2016. Hollister data on file (n=140)