Hva hudhelse kan bety for ditt daglige liv

Hudområdet rundt stomien kan være lite, men det kan ha stor innvirkning på livskvaliteten din hvis huden blir irritert eller skadet. Lær hvorfor peristomal hudhelse er så viktig. 

couple-holding-hands-walking-outdoors-with-healthy-skin-for-daily-life

Betydningen av god hudhelse etter en stomioperasjon.

Hvis du har hatt en stomioperasjon, vil begrepet «hudhelse» få en spesiell betydning. Stomisykepleieren har sannsynligvis snakket med deg om å holde huden rundt stomien sunn. Dette er viktig fordi tilstanden til den peristomale huden kan påvirke ditt daglige liv på betydelige måter.

Hudhelse: to sider

Sunn peristomal hud kan bidra til å gi deg selvtillit til å nyte livet uten å bekymre deg for lekkasje på grunn av peristomale hudkomplikasjoner. I tillegg føles sunn hud rundt stomien bra. Livet er rett og slett bedre når det ikke er irriterende hudproblemer å løse.

Skadet hud rundt stomien kan føre til irritasjon, smerte, lekkasje og bekymring som kan ha en negativ innvirkning på livet ditt. Hvis disse problemene ikke fikses, kan de komme i veien for din daglige rutine og det du ønsker å gjøre. 

Hudhelse og livskvalitet

Å leve med stomi kan gi noen spesielle utfordringer. Skadet peristomal hud bør ikke være en av dem. Vurder resultatene fra følgende undersøkelse som målte helserelatert livskvalitet:

  • Mennesker som lever med stomi, vurderer sin livskvalitet omtrent likt som en gjennomsnittlig person på gaten
  • Når de har hudproblemer, reduseres den selvrapporterte livskvaliteten 
  • I mer alvorlige tilfeller rangerer mennesker med peristomale hudproblemer sin livslkvalitet på samme måte som mennesker med alvorlig hjertesvikt eller brystkreft gjør

Forskning antyder at selv milde hudkomplikasjoner kan ha en negativ påvirkning av din livskvalitet. Hovedpoenget er at det å bidra til sunn hud rundt stomien, har stor betydning for økt livskvalitet.

Holde den peristomale huden sunn

Når du har forstått hvor viktig det er å holde den peristomale huden sunn, blir det lettere å prioritere pleie av huden rundt stomien høyt.