Stomi-superpappa Hiren fokuserer på familien sin

Hiren ble stomioperert i midten av trettiårene, etter syv år med Crohns. Nå, som 40-åring, nyter han friluftslivet igjen, planlegger familieferier og leker med barna sine på gulvet.

Å få en stomi forandret Hirens liv – både fysisk og psykisk.

Hvordan beskriver andre mennesker meg? Morsom, vennlig og sprudlende! Stomien min har gitt meg trygghet og livskraft til å gjøre stort sett alt jeg vil. Min største lidenskap er familien min, og jeg nyter hver dag med min kone og sønnene mine. Det føles godt å få gi tilbake noe av tiden jeg har tapt med dem på grunn av helseproblemene jeg opplevde før stomioperasjonen. Jeg skylder min kone en bryllupsreise og noen familieferier!

Få livet mitt tilbake

Jeg bor i Storbritannia, og før jeg ble stomioperert tilbrakte jeg mange år inn og ut av sykehuset. Nå kan jeg endelig ha fullt fokus på familien, og jeg kan være aktiv utendørs. Det har vært så godt å kunne sykle igjen!

Når du først har blitt vant med stomien, føles alt så normalt. Sønnen min Arin, som er fire, tenker ikke på den. "Pappa har en pose", sier han, og det er det ... det er ikke rart for ham i det hele tatt. Og stomiposen min lar meg leke med guttene, krype på gulvet, la de sitte på ryggen min og klatre på meg. Det er ingenting vi ikke kan gjøre sammen nå.

Jeg er også en stor fotballfan. Selv om guttene mine bare er fire og to, følger de pappaen sin og heier på det beste laget - Arsenal! Jeg planlegger faktisk å ta med guttene til fotball VM i 2026, som skal spilles i forskjellige byer rundt om i Amerika, Canada og Mexico. Jeg håper å planlegge en fantastisk biltur for meg og barna, dra ut på eventyr, se god fotball og skape minner som vil vare livet ut.

Ved siden av familielivet jobber jeg med produksjon av spesialmaling. Dette er ganske nytt for meg, da jeg tidligere har hatt lederroller i apotekutsalg. Alle kollegene mine har vært veldig støttende. Jeg hater hemmeligheter og liker å være ærlig om situasjonen min. Jeg skammer meg ikke over stomien min, og hvis det å snakke åpent kan hjelpe én person, er det verdt det. En av våre representanter har ulcerøs kolitt, og jeg har pratet med ham om hvordan det er å ha en stomi. Han har fortalt meg hvor mye det har hjulpet å snakke med noen på hans egen alder om dette.

Min Crohns-diagnose

Jeg ble diagnostisert med Crohns i 2011, etter en ganske rask symptomdebut. Først hadde jeg vondt i magen, problemer med å gå på toalettet og litt blod i avføringen. Og som mann prøvde jeg selvfølgelig å ignorere det. Til slutt dro jeg til sykehuset med akutte smerter. Jeg var der i to uker mens de gjorde flere tester og fant ut hva problemet var.

Sent i 2017 fikk min kone og jeg vår første sønn, noe som var et veldig lykkelig øyeblikk i ekteskapet vårt. Men en kveld da Arin bare var noen uker gammel og jeg skulle skifte bleien hans, sparket han meg i magen. Dette utløste så sterke smerter at jeg måtte tilbake på sykehuset. Denne gangen sa legen at jeg måtte få en stomi.

Min stomioperasjon

Min kone og jeg har vært gift i åtte år, og hun har vært som en klippe for meg gjennom alt dette. Hun er helt fantastisk. Hun har sykepleierbakgrunn og byttet bandasjene mine etter operasjonen når det var nødvendig.

Lettelsen etter stomioperasjonen var enorm for oss begge. Jeg måtte lære hvordan jeg skulle håndtere stomien, men den ga meg virkelig livet mitt tilbake. Etter hvert fikk jeg selvtillit nok til å være intim med min kone, og takket være stomiposene bekymrer jeg meg ikke for at stomien skal lekke. Jeg kan også være en hands-on pappa for guttene mine. Med to av dem på under fem år er hverdagen travel, men veldig gøy. De er alltid tidlig oppe og nå kan jeg holde tritt med dem.

Viktigheten av sunn hud og riktig stomipose

Jeg har alltid vært bevisst på hudhelse siden jeg har hatt vitiligo (en sykdom som gir hvite og pigmentløse flekker) på hendene siden jeg var i tjueårene. Jeg har aldri følt behov for å prøve å dekke over det, selv om jeg ble diagnostisert ganske ung og kunne ha vært mer usikker på meg selv. Hudhelsen er det som er viktig, og når du har en stomi er det viktig å holde huden rundt den så ren og tørr som mulig.

Hvis du bruker riktig type stomipose, som sitter godt og holder seg på plass, vil du ikke ha et problem. Hvis stomioutput lekker på huden din, vil du få en brennende følelse og må skifte posen med en gang.

Sørg for at du får stomiutstyr som er tilpasset kroppen din og som sitter godt. Stomisykepleieren din kan hjelpe deg med å finne det beste for deg. Jeg bruker poser fra Dansac, passer godt for meg. Hudplatene er ferdigklippet til riktig størrelse og kleberen på platen er veldig bra. Jeg bruker ofte et stomibelte  for å sørge for at alt sitter godt.

Jeg barberer også området rundt stomien min slik at små hår ikke setter seg fast når jeg tar av posen. Vanligvis bytter jeg pose en gang hver dag etter jeg har dusjet. Jeg fjerner platen med Dansac EasiSpray™ kleberfjerner, tørker alt forsiktig, og noen ganger lar jeg posen være av i noen minutter for å gi huden litt luft. Hvis huden din er rød eller sår, kontakter du stomisykepleieren din.

Mitt nye liv med stomi

Jeg hadde et skikkelig "wow"-øyeblikk etter at jeg fikk stomien. Det var et ekte glimt av erkjennelse om at jeg ikke må la noe holde meg tilbake. Å få en stomi endret meg både fysisk og psykisk. Det har forandret livet mitt fullstendig. Det er en glede å si JA til invitasjoner, og vite at jeg har tryggheten og energien til å gjøre det jeg vil og dra dit jeg vil igjen.

Som far til mine to små barn lar jeg ingenting stoppe meg fra å ha et aktivt og morsomt liv. Jeg er fast bestemt på å tenke positivt og se fremover. Før drømmeturen til VM i 2026 planlegger jeg også en fantastisk familieferie siden vi ikke har vært på reise siden vi dro til India før den første COVID-19-nedstengningen. Guttene ville definitivt elsket å dra i en vannpark, og jeg er klar for å svømme igjen. Så jeg tror vi vil dra på ferie til Tenerife eller kanskje Tyrkia. Et sted hvor det er varmt og mye sol, og som er familievennlig.

Ferien kommer til å bli fin og det er gøy å tenke på. Men det jeg virkelig elsker er hverdagen som en sunn og energisk pappa som tilfeldigvis har stomi. Jeg blir lykkelig av å leke med guttene, ta de med til parken, se de blomstre og tilbringe tid med min kone og storfamilien. Etter så mange opp- og nedturer har stomien gitt meg livet mitt tilbake, og jeg gleder meg til nye fantastiske minner med familien min.


Personer som har uttalt seg har mottatt kompensasjon fra Hollister Incorporated. Vitnemålene, uttalelsene og meningene som presenteres, gjelder for personene som er avbildet. Disse vitnemålene er representative for deres erfaring, men de nøyaktige resultatene og opplevelsene vil være unike og individuelle for hver person.