6 tips for å forhindre peristomale hudproblemer

Ideelt sett bør peristomal hud være sunn, men problemer kan oppstå. Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å forebygge problemer. 

senior-couple-on-garden-bench-preventing-peristomal-skin-problems

Når du opplever et problem med huden rundt stomien (også kalt peristomal hudkomplikasjon eller PHK), kan det variere fra mildt ubehag til et stort problem. Det er flere vanlige årsaker til PHK, men den gode nyheten er at det er måter å unngå PHK på. 

Her er 6 tips for å holde den peristomale huden sunn:

1: Ta peristomal hudhelse på alvor

Hvis den peristomale huden er irritert eller skadet, kan det være ubehagelig eller smertefullt. I tillegg kan peristomale hudkomplikasjoner svekke hudplatens klebeevne og gi lekkasje. Derfor er det så viktig å ta vare på denne huden. Noen raske tips du bør vurdere:

  • Følg retningslinjene for hudpleie som anbefales av stomisykepleieren
  • Det enkle er ofte det beste når det gjelder rengjøring av huden rundt stomien – vann er ofte det beste alternativet
  • Hold deg unna kremer som kan gi rester og film på huden. Dette kan svekke hudplatens klebeevne

2: Bruk en hudplate eller tetningsring med hudbeskyttende egenskaper

Hudvennlige hudplater og tetningsringer kan bidra til sunn hud rundt stomien din. Heldigvis er det laget avanserte produkter som:

  • hjelper med å absorbere overflødig fuktighet uten å miste indre eller ytre styrke for å opprettholde hudens naturlige balanse
  • sørger for sikkert feste, men likevel er lett å fjerne og skånsom mot huden
  • bidrar til å opprettholde pH-balansen i naturlig sunn hud   Klikk her for å lære om Dansacs hudvennlige produkter

3: Bytt posen regelmessig

For å unngå lekkasje bør du bytte pose med jevne mellomrom, slik du er blitt fortalt av stomisykepleieren. Prøv også å unngå at posen bli overfylt eller for tung. Det kan føre til mye belastning på stomiposesystemet, noe som kan forårsake lekkasje. Hvis du er usikker på hvor ofte du bør bytte pose, snakk med stomisykepleieren din for å bestemme riktig frekvens. 

4: Hvis du opplever kløe, bør du bytte stomiutstyret

Det er flere årsaker til peristomal kløe. Det kan for eksempel være resultat av en soppinfeksjon på huden kalt candidiasis. Varme og fuktige forhold eller lekkasje kan føre til candidiasis. En allergisk reaksjon eller irritant kan også forårsake kløe. Kjemikalier i produkter som kremer og såper kan irritere huden. 

Den gode nyheten er at i en undersøkelse av personer med stomi, svarte 79 prosent av de spurte at bare å bytte stomiutstyret reduserte kløen. Hvis du opplever vedvarende eller alvorlig kløe, og bytte av stomiutstyr ikke gjør situasjonen bedre, bør du kontakte stomisykepleieren din.

5: Vær forsiktig når du tar av hudplaten

Hvis du er for røff når du tar av hudplaten, kan den lage rifter i eller skade den peristomale huden. Hvis det skjer flere ganger, kan ytterligere skader føre til lekkasje. Her er noen enkle tips du kan følge når du tar av hudplaten: 

  • Ikke ha dårlig tid når du tar av hudplaten. Ta deg tid til å fjerne den forsiktig. 
  • Fjern hudplaten sakte fra den peristomale huden
  • Start øverst og jobb deg nedover
  • Trykk forsiktig mot huden rundt mens du jobber deg nedover

6: Samarbeid med stomisykepleieren din for å finne de riktige produktene

Stomisykepleieren din har kjennskap til de nyeste produktene og kan hjelpe deg med riktig produktvalg for å best mulig ta vare på din peristomale hud.