Fra luftfart til motgang: luftfartsingeniør Jim svever høyt med urostomi

Jim, en ingeniør og pilot som har viet livet sitt til luftfart, møtte utfordringer etter sin urostomioperasjon. Les om hvordan forskning, erfaring og å finne de riktige stomiproduktene hjalp ham med å håndtere stomien sin og nyte livet.  

Lær hvordan Jim tok kontroll over livet sitt og omfavnet mulighetene en stomi kan gi.

I 2009, som en del av fornyelsen av pilotlisensen, hadde Jim en medisinsk undersøkelse som viste nye urinproblemer. Disse problemene viste seg å være et symptom på kreft, og han ble raskt operert for å fjerne blæren og lage en urostomi. Nå er Jim i slutten av 70-årene, og like aktiv som alltid. Han nyter friheten og fleksibiliteten stomien har gitt ham. Han jobber fortsatt deltid, driver med hobbyer, og reiser rundt i Storbritannia og verden sammen med sin kone.  

Selvtillit gjennom forskning og «prøving og feiling»   

Som luftfartsingeniør, pilot og luftmåler med over 50 års erfaring, har Jim alltid vært opptatt av detaljer. Da han fikk vite at han skulle gjennomgå en stomioperasjon, begynte han å lese seg opp – han ble positivt overrasket over hvor mye informasjon og støtte som var tilgjengelig.  

En av Jims første bekymringer var lekkasje, men forskningen hans sammen med «prøving og feiling», hjalp med å overkomme frykten. «Først var jeg bekymret for mulig lekkasje og hvor flaut det ville være ute i offentligheten,» sier Jim. «Men etter at jeg ble trygg på å mestre forskjellige situasjoner er jeg nå 99,9 % sikker på at en lekkasje ikke vil skje.»  

Omfavne friheten en stomi kan gi  

Jim sier at han lever livet fullt ut. Jobben og hobbyene hans holder ham travel med å tøye, klatre og bevege seg rundt, noe han gjør med trygghet. «Som luftfartsingeniør inspiserer jeg hele tiden helikoptre, noe som betyr at jeg skalerer stiger og klatrer over fly – men selv stomien min holder meg ikke igjen,» sier han. «Kollegene mine har alltid vært støttende og jeg har aldri hørt en negativ kommentar, selv når jeg har måtte gå oftere på toalettet.» Jim holder seg også travel med å stelle i blomsterhagen sin og fikse under panseret på bilene sine.  

I tillegg har Jim fortsatt med å nyte sin lidenskap for reise. «Å være trygg med stomiposen har tillatt meg å fortsette med alle normale ting i livet, som å besøke familie,» sier han. «Selv å kjøre for å se barna mine som bor i Wales og Worcester er enkelt.» Han har også startet på en mer ambisiøs reise i hele Europa sammen med sin kone. «I fjor reiste vi på et fantastisk cruise til Norge, og på tross av skipets mange trapper og bratte stigninger, hadde jeg ingen utfordringer med stomien min,» forteller Jim. «Å ha en sikker stomipose betydde at jeg kunne gjøre alle de tingene alle andre gjorde – nyte hvert stopp, være med på guidede bussturer og gå rundt i lokalområdene.»  

For noen få år siden, utforsket og nøt paret Tysklands julemarkeder. «De lunefulle lysene, de herlige aromaene av gløgg og pepperkaker, og den festlige atmosfæren tok pusten fra oss,» minnes han. «Vi gikk gjennom markedene uten noen problemer og nøt hvert øyeblikk av den magiske opplevelsen – og stomien min har aldri gitt meg noen problemer når jeg har vært på slike aktiviteter.» 

Finne den riktige stomiposen og holde den peristomale huden sunn 

Alt i alt føler Jim at han har tilpasset seg godt til stomien sin. Han gir æren for dette til sin klare holdning og vilje til å lære om stomipleie. I tillegg bruker han Dansac urostomiposer, som gir han trygghet og komfort. «Denne posen er sikker, komfortabel og har gjort en betydelig forskjell på livet mitt,» sier han. «Nå om dagen tenker jeg nesten ikke på den i det hele tatt» Jim tror også på viktigheten av å opprettholde god hudhelse. «Det er avgjørende å ha sunn hud rundt stomien for at posen skal sitte riktig og sikkert,» sier han.  

Jims råd 

Jim tror at andre også kan lykkes med å håndtere daglig stomipleie og ta kontroll over livet sitt. «Rådet mitt til alle som er nye med å ha stomi er å holde fast ved den,» sier han. «Med tiden vil alt bli mye enklere, og til slutt blir det en naturlig vane - øvelse gjør mester.» Jim ønsker også å sikre at andre vet at en stomi ikke vil holde dem tilbake. Han sier, «uansett alder trenger ikke stomien å begrense din evne til å jobbe, holde på med hobbyer, besøke familie eller reise.»  

 


Jim har mottatt kompensasjon fra Dansac A/S for hans bidrag til denne artikkelen.  

Personer som har uttalt seg har mottatt kompensasjon fra Hollister Incorporated. Vitnemålene, uttalelsene og meningene som presenteres, gjelder for personene som er avbildet. Disse vitnemålene er representative for deres erfaring, men de nøyaktige resultatene og opplevelsene vil være unike og individuelle for hver person.