Tilbake til jobb etter stomioperasjonen

Med litt forberedelser bør det gå greit å gå tilbake til jobb etter en stomioperasjon. Her er noen råd som kan gjøre jobbstarten enklere. 

woman-working-on-computer-at-desk-going-back-to-work-after-an-ostomy-procedure

Det er naturlig å være litt engstelig for å komme tilbake på jobb etter en stomioperasjon. Etter restitusjon og når du er klar til å komme tilbake til jobb, trenger du bare å ta noen enkle og praktiske skritt for å sikre at du er forberedt og kan beskytte stomien din på jobb.

Når du skal tilbake på jobb

Søk råd fra stomisykepleieren din om når det ville være mest hensiktsmessig for deg å komme tilbake på jobb etter stomioperasjonen. Det vil være lurt å snakke med arbeidsgiveren om mulighet for å kunne jobbe deltid de første to til fire ukene. De fleste arbeidsgivere hjelper gjerne hvis de kan.

Generelle tips om arbeid med stomi

Å ha stomi bør ikke begrense deg når det gjelder typen eller valg av arbeid du gjør. Det er imidlertid fornuftig å følge noen enkle retningslinjer:

  • Spis og drikk regelmessig i løpet av arbeidsdagen
  • Hvis du løfter tungt på jobben, bør du vurdere å bruke et støttebelte
  • Hvis du jobber på en byggeplass, kan det være lurt å bruke en ekstra stomibeskyttelse 
  • Oppbevar et ekstra poseskift på jobb

Spør stomisykepleieren din om belter, beskyttelser og andre produkter som kan være nyttige i ditt arbeidsmiljø.

Snakk med kollegene dine om stomien din

Hvis du er engstelig eller bekymret for å snakke med kollegene når du kommer tilbake på jobb etter stomioperasjonen, trenger du ikke være det. Å dele informasjon om stomioperasjonen er et personlig valg. Ingen på jobb trenger å vite om stomien din hvis du ikke vil at de skal gjøre det. Hvis du ønsker å fortelle noen av dine kolleger om operasjonen, kan du bestemme hvem du vil fortelle og hvor mye du vil de skal vite.