Tarmkreftdiagnosen endret Rob sitt syn på livet​

Å gjennomgå tarmkreftoperasjon og få stomi endret Robs syn på livet. Han lærer nå andre om tidlige krefttegn og symptomer, og gir tips til å leve godt med stomi.  

Les om hvordan Rob lever godt med kolostomi og hjelper andre med å gjøre det samme.

Rob bor i Australia sammen med sin kone, tre døtre og barnebarn. Alle sammen, og en venn, måtte overbevise ham om å oppsøke hjelp når han opplevde sløvhet og vekttap. Legen hans diagnostiserte ham med tarmkreft og sendte ham til ytterligere tester for å forstå behandlingsmulighetene han hadde.   

Disse mulighetene var: 1. å fjerne delen av tarmen med svulst, noe som betyr at han ville få en permanent kolostomi, eller 2. fjerne kun svulsten, og «håpe på» at kreften ikke ville komme tilbake. Rob valgte det første alternativet. Det tok litt tid for ham å bli trygg på stomiposen, og han berømmer stomisykepleieren for å lære han opp, støtte og oppmuntre han til å ta kontroll og lære fort.  

Leve livet – og lære andre om kreft

Rob har ikke latt kreften eller stomioperasjonen påvirke livet hans negativt. Han gjør mest mulig ut av hver dag, tilbringer tid med storfamilien, spiller golf hver helg, og nyter jobben som Safety Area Manager. Rob har brukt kontaktene sine på jobb og innenfor gruve- og byggebransjen til å lage en «verktøykasse for samtaler» om kreft og kreftforebygging for ansatte. Han har også organisert golf innsamlingsaksjoner for å støtte Icon Cancer Centers og Cancer Council Australia. 

Robs foredrag inkluderer hvordan du kan se etter tegn og symptomer på tarmkreft – som blod i avføringen, magesmerter, endringer i avføringsvaner og plutselig vekttap. 

Robs tips for å leve godt med stomi

Støtte fra familien hjalp Rob med å bekjempe tarmkreft og akseptere det faktum at han ville leve med en kolostomi. Han har råd til andre om hvordan man møter livet med stomi: 

  1. Lytt til legen din og stomisykepleierne. Rob lærte dette på den harde måten da han fikk beskjed om å ikke løfte tungt, men gjorde det likevel. «Dette er veldig viktig, det kan være grunnen til at jeg endte opp med å få brokk», sier han. «Vær selvsikker nok til å rekke opp hånden og si, jeg kan ikke gjøre det, eller jeg trenger hjelp med dette.»
  2. Legg merke til hva kroppen din trenger. Dette er spesielt viktig når det kommer til mat og ernæring.
  3. Gjør det enkelt. «Å holde rutinen min enkel, være konsekvent med hvordan jeg setter på og fjerner stomiposen, og holde huden min sunn – alt dette hjelper til med å føle meg trygg og sikker», sier Rob.  
  4. Smil. «Du vet aldri hva andre mennesker går igjennom», sier han. «Et enkelt smil kan gjøre noen andres dag.»

Å ha tarmkreft og få stomi endret Robs holdning til livet fullstendig, og han tar det ikke lenger for gitt. «Jeg har innsett at livet kan ta slutt veldig fort», sier han. «Og siden jeg har fått en ny sjanse, har jeg gjort hver dag til en seier.» 


Personer som har uttalt seg har mottatt kompensasjon fra Hollister Incorporated. Vitnemålene, uttalelsene og meningene som presenteres, gjelder for personene som er avbildet. Disse vitnemålene er representative for deres erfaring, men de nøyaktige resultatene og opplevelsene vil være unike og individuelle for hver person.