Lev livet med stomi slik du vil

Nils lar ikke ileostomien hindre ham i leve et fullverdig og aktivt liv. Han liker å være sammen med familie og venner, trene, dra på stranda og holde på med mer ekstreme sporter som ski og fallskjermhopping. 

Møt Nils, Crohns-rebell

Nils er i 40-årene og bor i Sør-Norge. Ungdomsårene var preget av mye sykdom og smerte på grunn av Crohns sykdom, og han fikk en stomioperasjon da han var 26. Nils setter stor pris friheten og tryggheten ileostomien har gitt ham. 

«Se for deg et liv uten grenser – uten smerte, uten konstant å bekymre deg om helse og uten å gå glipp av det du liker å gjøre – det er det stomien har gjort for meg», sier Nils. «Jeg har ikke hatt én sykedag på 18 år, og jeg kan dra på stranda, delta i idrettsaktiviteter, hoppe i fallskjerm og dra på skiturer. Det er utrolig når jeg sammenligner livet i dag med hvordan det var før operasjonen. Da måtte jeg ofte på toalettet 40 eller 50 ganger dagen.»  

Trygghet fører til åpenhet og ærlighet 

Ifølge Nils vil hans nærmeste beskrive ham som positiv, energisk og sterk. Han elsker å pushe grenser innen sport og prøver å få til ting som mange ville anse som vanskelige eller umulige. I tillegg til fallskjermhopping og ski spiller han også tennis og håndball. Selv om håndball er en kontaktsport og svært fysisk, er han ikke redd for at stomiposen skal falle av mens han spiller. Også i jobben sin på et rehabiliteringssenter, hvor han noen ganger må hjelpe personer fysisk, føler han seg sikker på at posesystemet vil holde seg på plass.  

Tryggheten han føler, har gjort Nils mer åpen og ærlig. Han snakker om stomier på TV og deler historien sin på nett. Han forteller gjerne om alt det livet med stomi innebærer – også sex og parforhold – uten å bli flau over det. Han er også veldig åpen i datinglivet. «Hvis jeg møter en ny person og ting går bra, forteller jeg vanligvis om stomien etter første date, i god tid før det utvikler seg til noe mer intimt», sier Nils. «Jeg har aldri hatt en negativ eller pinlig opplevelse.»  

Tenåringsbarna til Nils har aldri kjent ham uten stomien, og han liker hvor lite de bryr seg om den. Hvis de er nysgjerrige, spør de bare og får svar. Samtalene er direkte, positive og – som det ofte er med barn – noen ganger morsomme. «Sønnen min liker å si 'Hei, har noen prompa? Det er ikke pappaen min, for han kan ikke prompe!'» ler Nils.  

Sunn peristomal hud er viktig 

Nils vet at det er viktig å opprettholde god hudhelse når man har en stomi, og han oppfordrer andre til å lære så mye de kan om det. «Jeg vil at huden rundt stomien skal være lik huden ellers på kroppen. Hvis huden bli våt og irritert, gjør det vondt og svir», sier han. «Jeg opplever at det hjelper å være konsekvent og presis når jeg bytter pose, samt håndtere tingene forsiktig og holde alt rent», sier Nils. «Det er også viktig at huden er tørr, slik at hudplaten og stomiposen sitter trygt fungerer på plass.»  

Nils understreker også at det er viktig å finne et stomiprodukt som bidrar til å beskytte den peristomale huden. «Å velge produkter som NovaLife TRE™-stomiprodukter fra Dansac, som er spesielt utviklet for å ta vare på huden, kan etter min erfaring fjerne behovet for ekstra kremer.»  

Vær positiv og lev livet slik du vil 

Nils' generelle råd til personer med stomi er å leve livet til det fulle. Ikke bry deg om hva andre tenker eller bekymre deg for hvordan et nytt forhold kommer til å bli. Han oppfordrer alle til å leve i øyeblikket og komme seg ut og gjøre akkurat det de ønsker å gjøre.  

Han oppfordrer også stomiopererte til å fortelle om opplevelsene sine. «Ikke vær redd for å snakke høyt og dele opplevelsen din om hvordan det er å leve med stomi», sier han. «Ved å være åpen og ærlig kan du bidra til å fjerne stigmaet og inspirere andre til å leve livet slik de vil. Snakk, del og se hvordan en positiv holdning kan utgjøre en forskjell!»  

 


Personer som har gitt tilbakemeldinger, har mottatt et honorar fra Dansac A/S. Tilbakemeldingene, uttalelsene og meningene gjelder for personene som er avbildet. Disse tilbakemeldingene er representative for deres opplevelse, men nøyaktige resultater og opplevelser vil være unike og individuelle for hver enkelt person.