Forebygging av parastomalt brokk

Brokk i stomiområdet kan oppstå når som helst etter en stomioperasjon. Lær hva et brokk i stomiområdet er, og hvordan du kan forhindre det.

family-enjoying-breakfast-together-on-back-porch-deciding-what-to-eat-after-stoma-surgery

Parastomalt brokk

Brokk i stomiområdet (også kjent som parastomalt brokk) er en vanlig komplikasjon som rammer mange mennesker med stomi. Men det er ikke alle med stomi som utvikler et brokk i stomiområdet.

Brokk kan oppstå uker, måneder eller år etter en stomioperasjon. Risikoen for å få brokk i stomiområdet øker med alderen. Andre risikofaktorer kan være kirurgisk teknikk, muskelsvakhet og flere bukoperasjoner. Overvekt, hosting eller økt buktrykk kan også øke faren for et brokk i stomiområdet.

Hva er et brokk i stomiområdet?

Et brokk i stomiområdet oppstår på grunn av en svakhet i bukveggen som gir en utposing av et organ eller en del av et organ (vanligvis tarmen). Svakheten er årsaken til at brokk i stomiområdet oppstår som en utbuling rundt stomien. Ujevnheter og stramhet i huden rundt stomien kan også oppstå, avhengig av brokkets størrelse og form.


Hernia

Et parastomalt brokk


Hernia

Brokk sett fra siden


Størrelsen og formen på et brokk i stomiområdet endres avhengig av stillingen din. Det kan for eksempel bli mindre synlig når du ligger. Brokk i stomiområdet kan være veldig små eller ganske store.

Brokk i stomiområdet utvikler seg vanligvis sakte. Mange skjønner ikke at de har et brokk før de er hos stomisykepleieren eller kirurgen. Noen synes at det er veldig plagsomt når et brokk oppstår, så det er viktig å forstå hvorfor brokk oppstår, og hvordan du kan forhindre det.

Tips for å forhindre brokk i stomiområdet

Risikoen for å utvikle brokk i stomiområdet på grunn av økt buktrykk ved løft eller anstrengende trening er generelt høyere enn risikoen for å utvikle et lyskebrokk. Dette er fordi musklene har blitt kuttet under stomioperasjonen, noe som kan gjøre dem svakere etter inngrepet.

For å forhindre parastomalt brokk kan du: 

  • Unngå å løfte noe som er tyngre enn 2,5 kg i opptil seks uker etter operasjonen. Bruk om nødvendig en tralle til å flytte tyngre gjenstander, eller få noen til å hjelpe deg.
  • Gjør forsiktige øvelser. Gjør tøyeøvelser for magen, bekkenhev eller gå. Sit-ups, crunches eller andre mageøvelser må være kontrollerte og utføres veldig forsiktig. Stomisykepleieren vil gi deg råd om de beste øvelsene du kan gjøre, både før og etter operasjonen. 
  • Følg med på vekten din. Hold deg innenfor et passende vektområde. 
  • Bruk undertøy som støtter hvis det er anbefalt. Hvis stomisykepleieren føler at du trenger litt ekstra bukstøtte, vil de diskutere dette med deg og anbefale passende plagg som dekker dine behov.


Hvis du mistenker at du har et parastomalt brokk

Hvis du tror du kan et parastomalt brokk, må du oppsøke stomisykepleieren din. Han eller hun vil vurdere buken din og gi deg alternativer for videre oppfølging