Forstå stomien din: Urostomi

En urostomi er en type stomioperasjon. Her er noen fakta om urostomioperasjoner, inkludert de medisinske årsakene til at det kan være nødvendig. 

man-and-woman-outdoors-talking-side-by-side-and-understanding-a-urostomy

Urostomioperasjoner

Hvert år gjennomgår tusenvis av mennesker en stomioperasjon. Stomioperasjoner kan være nødvendig på grunn av sykdom, ulykke eller medfødt funksjonshemming og kan noen ganger være en livreddende prosedyre. Det finnes forskjellige typer stomioperasjoner.

Hva er en stomi? 

Har du noen gang lurt på hvor ordet «stomi» kommer fra? Det kommer opprinnelig fra gresk, og det betyr «en åpning inn i eller ut av kroppen».

Du hørte kanskje begrepet første gang fra legen din. Medisinsk er stomi en kirurgisk anlagt åpning i magen. Hensikten er å føre avføring, eller urin ved en urostomioperasjon, gjennom bukveggen. 

Hva er en urostomi?

En urostomi er en kirurgisk avledning av urin. Det kan for eksempel anlegges en urostomi når blæren fjernes, og pasienten trenger en ny måte å late vannet på.

Under en urostomioperasjon bruker kirurgen et stykke av tynntarmen til å danne et nytt rør som urin kan passere gjennom. Urinlederne (rør som normalt vil føre urin fra nyren til blæren) festes til den ene enden av røret. Den andre enden bringes gjennom en åpning i bukveggen. 

Etter operasjonen samler en urostomipose løpende opp urin fra urostomien.

Det finnes også andre typer stomioperasjoner. To andre vanlige operasjoner er kolostomi og ileostomi.

Årsaker til urostomi

Flere sykdommer og tilstander kan resultere i en urostomioperasjon, blant annet:

  • Blærekreft 
  • En medfødt tilstand eller medfødt funksjonshemming 
  • Alvorlige ødeleggende tilfeller av urininkontinens eller gjentatt urinveisinfeksjon
  • Intersitial blærekatarr  
  • En ulykke eller en annen type traume

Trenger du mer veiledning om stomi?

Helsepersonell er der for å hjelpe. Legen og stomisykepleieren din har sannsynligvis diskutert detaljer om operasjonen din allerede. Du vil sannsynligvis ha spørsmål underveis, så det er lurt å skrive dem ned i en notisbok eller stomidagbok. På den måten vil du ikke glemme å spørre når du har time hos legen din, stomisykepleieren eller annet helsepersonell.